Σελίδες

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Διαχωριστική γραμμή από Παπανδρέου τραβάει ο Βενιζέλος


Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το «λεφτά υπάρχουν», τον μοιραίο Οκτώβριο του 2009 και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Επίθεση αλλά και έμμεσο άνοιγμα συνεργασίας προς Σαμαρά

Picture 0 for Διαχωριστική γραμμή από Παπανδρέου τραβάει ο Βενιζέλος
Ήταν λάθος για την παράταξη και τη χώρα το «λεφτά υπάρχουν» παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, o οποίος, επιχειρώντας να τραβήξει διαχωριστική γραμμή κυρίως από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Παπανδρεόυ, τόνισε ότι έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα από τον Οκτώβριο του 2009.
Όπως είπε, σε συνέντευξη του στο Mega, το «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος γιατί χαλάρωσε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και της κοινωνίας. «Θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί ταχύτερα», σημείωσε ο πρόεδρος του...
ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε παράλληλα ότι ήταν εναντίον της προσφυγής στο ΔΝΤ, αν και όπως είπε πλέον στο Ταμείο έχει προσφύγει ολόκληρη η Ευρωζώνη.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που θα κληθεί να ανακοινώσει η νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο, διαβεβαίωσε πως δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές καθώς πως δεν θα μπουν νέοι φόροι. Για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, ανέφερε πως «δεν χρειάζονται απολύσεις, όσο αναδιατάξεις». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για παράταση της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής κατά ένα χρόνο, δηλαδή έως και το τέλος του 2015, κάτι που «κάνει τα πράγματα πιο ήπια, πιο φιλικά».
Επισήμανε ότι η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο κατ' ανάγκη και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις, για να προσθέσει πάντως ότι στο διάστημα εκείνο «η ΕΕ δεν καταλάβαινε» τι ακριβώς χρειαζόταν η Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το πρώτο Μνημόνιο ελλιπές, καθώς βασίστηκε στο ότι το χρέος της χώρας θα καθίστατο βιώσιμο χωρίς μείωση, «κούρεμα» και PSI.
Εκτίμησε ότι αυτοδυναμία στις εκλόγές δεν πρόκειται να υπάρξει, ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ. «Ο κ. Σαμαράς έχει εμμονή με την πρωθυπουργία. Έχει την εντύπωση ότι η χώρα του χρωστά κάτι» τόνισε. Είπε, επίσης, ότι μόνη λύση για να κυβερνηθεί ο τόπος είναι να έρθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει να γίνω Πρωθυπουργός. Αλλά για να φτάσουμε σε κυβέρνηση υπευθυνότητας, πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ διερευνητική εντολή» υπογράμμισε. 
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε καταστροφή για τη χώρα την «επανάληψη των εκλογών», η οποία όπως είπε, είναι η απειλή του κ. Σαμαρά. «Ο πρόεδρος της ΝΔ λέει δεν θέλει συνεργασία. Εμείς θέλουμε συνεργασίες με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να υπερβούμε το Μνημόνιο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, επισήμανε πως, αν αυτή η εικόνα αποτυπωθεί στην κάλπη, η χώρα θα οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αιφνιδιάστηκε με την εξαγγελία που έγινε. «Προσπάθησα μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου να διαμορφώσω ένα πλαίσιο, ότι εντάξει να το δούμε κι αυτό, αλλά μετά τη συμφωνία, μετά το PSI, αφού ολοκληρωθούν όλα, αφού πάρουμε τα λεφτά χωρίς να τίθεται θέμα παραμονής στο ευρώ και θα μπορούσαμε και να το αποφύγουμε, έτσι είπα αμέσως, αν συγκεντρωθεί στη Βουλή πλειοψηφία 3/5, 180. Μετά έγιναν αυτά που ξέρετε, έγιναν οι Κάννες και γυρνώντας από τις Κάννες έκανα τη δήλωση, η οποία στην πραγματικότητα ανακάλεσε το δημοψήφισμα» είπε χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν στελέχη και του δικού μας χώρου, τα οποία είναι αναμεμειγμένα σε υποθέσεις οι οποίες όζουν και οι οποίες είναι υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα».
Επανέλαβε ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει αποκοπεί από το σώμα του ΠΑΣΟΚ κι έχει διαγραφεί προ πολλού, εάν ξέραμε το 2005 στην Εξεταστική Επιτροπή αυτά που ξέρουμε τώρα, τα οποία αποκαλύφθηκαν λόγο Βατοπεδίου, θα ήταν διαφορετική η στάση μας, γιατί υπήρξε μια περίεργη συμπλοκή των υποθέσεων με το Βατοπέδι. Και εμείς κάναμε την Εξεταστική Επιτροπή το 2011 που κωδικοποίησε τα στοιχεία επί τη βάση των οποίων κινείται τώρα η δικογραφία αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: