Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ζητούν 54 μέλη της Βουλής των ΗΠΑ. Οι δικοί μας ηλίθιοι πολιτιικάντηδες με τι ασχολούνται;


Αν μη τι άλλο, η αύξηση σε δύο μόλις χρόνια των 19 βουλευτών σε 54, δηλώνει ξεκάθαρα  πως τα Σκόπια συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος χάρη στις άοκνες προσπάθειες τους.

Πενήντα τέσσερα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από τις τάξεις τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας του να διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο στο Σικάγο, στις 20 και 21 Μαΐου 2012, «θα επιδώσει επιτέλους τυπική πρόσκληση» στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία.

Τα μέλη αυτά της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να υποστηρίξει όσα είπε στη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Κιλ/Στρασβούργο το 2009, ότι δηλαδή «αναμένει με χαρά την ημέρα που οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν τη Μακεδονία στη Συμμαχία» και ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν ανοιχτές για νέα μέλη που θα επιτύχουν τα πρότυπά του και τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια των συμμάχων».

«Εάν η Συμμαχία μπορεί να εμπιστευθεί στους Μακεδόνες στρατιώτες την ασφάλεια της σκηνής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τότε αυτοί θα πρέπει να προσκληθούν σε αυτή τη σκηνή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει... να απαντήσουν θετικά σε αυτές τις προσπάθειες προσφέροντας στήριξη στις μακεδονικές φιλοδοξίες για τυπική ένταξη στη Συμμαχία. Απευθύνουμε ισχυρή έκκληση προς την Κυβέρνησή σας να εργαστεί από κοινού με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει στη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον το 1999 όταν δόθηκε στη Μακεδονία το πρώτο ενταξιακό Σχέδιο Δράσης και να επιδώσει στη χώρα τυπική πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία στη Σύνοδο στο Σικάγο, τον Μάιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι 54 αυτοί βουλευτές κοινοποίησαν την επιστολή τους και προς τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Άμυνας Λέον Πανέτα και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Πολ Γουόλερς, σε δηλώσεις του σήμερα στα Σκόπια εκτίμησε ως «σημαντική» την επιστολή 54 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε ωστόσο ότι και παρά τη στήριξη των ΗΠΑ, απαραίτητη είναι η συναίνεση όλων των χωρών-μελών, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας.

«Έχουμε ήδη πει ότι κανείς δεν θέλει περισσότερο από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την ένταξη της Μακεδονίας στη Συμμαχία, ωστόσο το ΝΑΤΟ είναι οργανισμός του οποίου η πολιτική θεμελιώνεται στην αρχή της ομοφωνίας. Πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για κάθε νέο μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ζήτημα: το ζήτημα της ονομασίας, που συνιστά πρόβλημα όσον αφορά την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Γουόλερς.

Μπορείτε να δείτε την επιστολή με τις υπογραφές εδώ (αρχείο pdf)
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο του 2010, πριν την τότε επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, 19 βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν στείλει επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον τότε υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ζητώντας από τις ΗΠΑ να παροτρύνουν τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, ώστε να επιδοθεί στην ΠΓΔΜ επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία. Την επιστολή τότε είχε προωθήσει  ο Δημοκρατικός βουλευτής της Βόρειας Ντακότα, Ερλ Πόμεροϊ, και η Ρεπουμπλικανή βουλευτής του Μίσιγκαν Κάντις Μίλερ1, η οποία σχημάτισε το πρώτο διαβούλιο στα χρονικά του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τη "Μακεδονία" και τους "Μακεδόνες-Αμερικανούς" ώστε να αντιταχθεί στο ισχυρό (;;;) ελληνικό λόμπι2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: