Σελίδες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Όχι «τεχνοκράτες» αλλά «BALLS»! Δηλαδή άτομα που να έχουν σαφή επίγνωση των αξιών τις οποίες πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.

Του Τάκη Μίχα

Αν έχει κάτι το θετικό η ιστορία Μπαμπινιώτη είναι ότι θέτει την τελική ταφόπετρα στην παραφιλολογία σχετικά με τις δυνατότητες των «τεχνοκρατών» να σώσουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτό τον μύθο υπάρχουν ορισμένα όντα, οι «τεχνοκράτες» που σε αντίθεση με τους κοινούς θνητούς δεν έχουν ούτε συμφέροντα ούτε αξίες που να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Οι αποφάσεις τους, πάντα σύμφωνα με τον μύθο, λαμβάνονται με μοναδικό άξονα αναφοράς την «απλή λογική».

Φυσικά τέτοια όντα δεν υπάρχουν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αξίες και /ή συμφέροντα. Ο κ. Μπαμπινιώτης π.χ. είναι το κατ εξοχήν παιδί του πανεπιστημιακού σωλήνα, ένας άνθρωπος που επιβίωσε και...

έκανε αξιοθαύμαστη καριέρα, όχι επειδή πραγματοποίησε επαναστατικές ανακαλύψεις στον τομέα της Μετασχηματιστικής Γραμματικής, αλλά επειδή έμαθε να ακροβατεί επιτυχώς στο βυζαντινό δαίδαλο που είναι η κοινότητα των πανεπιστημιακών στην Ελλάδα. Πως αλήθεια ανέμενε κανείς ότι θα λειτουργούσε διαφορετικά από τον τρόπο που λειτούργησε; Και το ίδιο ισχύει με κάθε τεχνοκράτη.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η διαφωνία με το φαιοκόκκινο μέτωπο δεν είναι μία διαφωνία που εστιάζεται σε θέματα «απλής λογικής». Ο κ. Τσίπρας, η κ. Παπαρήγα και ο κ. Μιχαλολιάκος δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις συνταγματικές δυνάμεις όσον αφορά το θέμα της λογικής. Το θέμα δεν είναι ότι ο κ. Παπαδήμος είναι περισσότερο «λογικός» από την κ. Παπαρήγα. Απλά το όραμα και οι αξίες του πρώτου δεν παραπέμπουν σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπως ισχύει με την δεύτερη. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση ούτε με «λογική» ούτε με «τεχνικές» γνώσεις. Έχει σχέση με αυτό που ο μακαρίτης ο Manheim αποκαλούσε Weltanschauung.

Αν λοιπόν η Ελλάδα χρειάζεται κάτι, αυτό είναι άτομα με “balls”, όχι «τεχνοκράτες». Χρειάζεται άτομα που να έχουν σαφή επίγνωση των αξιών τις οποίες πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Η έμφαση στον μύθο του «τεχνοκράτη» έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα ότι ευνουχίζει ιδεολογικά τις συνταγματικές δυνάμεις στερώντας τους την δυναμική που δίνουν οι αξίες και τα πιστεύω. Στο όραμα των GULAG που ενεργοποιεί τους φαιοκόκινους, οι συνταγματικές δυνάμεις δεν μπορούν να απαντούν μόνο με αναλύσεις διαφόρων τεχνικών μείωσης του ελλείμματος. Διότι αν περιορισθούν εκεί ούτε το έλλειμμα θα μειώσουν ούτε τα GULAG θα αποφύγουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: