Στην Ελλάδα έχει κινηθεί ποινική δικαστική διαδικασία για το γεγονός προσπάθειας ανατροπής ή δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Οι ύποπτοι προς το παρόν δεν έχουν εξακριβωθεί, όμως οι στόχοι τους ήδη είναι γνωστοί στην Ελληνική Εισαγγελία.
Η διερεύνηση της εικαζόμενης συνωμοσίας του 2008 άρχισε, όταν η αστυνομία εξασφάλισε έμμεσες αποδείξεις του γεγονότος ότι ομάδα ανθρώπων σκόπευε να ανατρέψει τον Καραμανλή. Ήταν δυνατή ακόμα και η δολοφονία του πολιτικού. Μ΄αυτό τον τρόπο σχεδιαζόταν η αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας για την κατασκευή του τμήματος του αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα». Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα...
έγγραφα η ελληνική αστυνομία τα πήρε από τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Κατα τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης ανακρίθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών ειδικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, καθώς και η φρουρά του Καραμανλή. Η Εισαγγελία ως σήμερα προσπαθεί να εξακριβώσει, ποιοι βρίσκονται πίσω από το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας. Ο ίδιος ο Καραμανλής προς το παρόν δεν έδωσε στον τύπο κανένα σχετικό σχόλιο.
Αν ο στόχος της συνωμοσίας ήταν πραγματικά η ματαίωση της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του «Νοτίου Ρεύματος», πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι χάνουν από την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου, θεωρεί ο οικονομικός αναλαυτής Γκριγκόρι Μπιργκ:
«Δεν νομίζω ότι η ματαίωση συμφέρει στην ίδια την Ελλάδα, γιατί ήδη μέσω των υφιστάμενων αγωγών φυσικού αερίου η Ελλάδα παίρνει από τη Ρωσία ουσιαστικά το μισό από το σύνολο του φυσικού αερίου, που καταναλώνει η χώρα. Πρόκειται για σημαντική για τη χώρα ποσότητα. Η ματαίωση της κατασκευής ή κάποια αρνητική δυναμική στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν συμφέρουν».
Ακριβώς ο Κώστας Καραμανλής το 2009 είχε συνάψει τη συμφωνία για την κατασκευή της νοτιοδυτικής διακλάδωσης του «Νοτίου Ρεύματος», ώστε να περνά μέσα από το έδαφος της Ελλάδας. Η εικαζόμενη αιτία της συνωμοσίας εναντίον του πρωθυπουργού θα μπορούσε να ήταν η εξωτερική πολιτική γραμμή της κυβέρνησής του, η οποία διέφερε από τη διάθεση του κυβερνώντος σήμερα σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής από την Ελλάδα Βασίλη Κολτασόφ:
«Η κυβέρνηση Καραμανλή εκπροσωπούσε περισσότερο κεντρώα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τα σε μεγαλύτερο βαθμό αφορούντα τα συμφέροντα του ελληνικού παραγωγικού κεφαλαίου. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται απροκάλυπτα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αντίθετα, δεν ήταν άψογη από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και, αντίστοιχα, όταν ο Παπανδρέου κατέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού, θεωρήθηκε ως σοβαρή επιτυχία. Τα βήματα, τα οποία επιχειρούσε ο Καραμανλής έναντι της Ρωσίας – η προσέγγιση με τη Ρωσία, προκαλούσαν δυσαρέσκεια σε ορισμένους χρηματιστικούς και πολιτικούς κύκλους στη Δύση και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου