Χάνει τη μάχη με τα Σκόπια η Ελλάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη χθεσινή έγκριση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης Προόδου για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι Ελλαδίτες και Κύπριοι ευρωβουλευτές καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι στο κείμενο εκφράζεται η λύπη της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναφέρεται σε όρο «Μακεδονία».
Στο ψήφισμα εκαλείτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να αρχίσουν να αναπτύσσουν μηχανισμό επιδιαιτησίας για την επίλυση διμερών διαφορών μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψήφιου. Η παράγραφος αυτή αφορά και την Κύπρο. Μετριάστηκε η όποια αρνητική επίπτωση από τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι η όποια διαιτησία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Συνθήκες της Ε.Ε....
Στο ψήφισμα εκαλείτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να αρχίσουν να αναπτύσσουν μηχανισμό επιδιαιτησίας για την επίλυση διμερών διαφορών μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψήφιου. Η παράγραφος αυτή αφορά και την Κύπρο. Μετριάστηκε η όποια αρνητική επίπτωση από τροπολογία, η οποία αναφέρει ότι η όποια διαιτησία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Συνθήκες της Ε.Ε....
Ούτως ή άλλως, για να υπάρξει η όποια επιδιαιτησία θα πρέπει να γίνει δεκτή από όλες τις πλευρές, διότι η επιλογή αυτή ανήκει στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους μέλους. Ήδη, ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλεέχει τονίσει ότι όντως είναι ζήτημα που αφορά τα κράτη, αλλά η Επιτροπή, όπως άφησε να νοηθεί, είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση εάν χρειαστεί.
Το θέμα της ονομασίας «μπλοκάρει» τα Σκόπια
Συγκεκριμένα, για τα Σκόπια ο Φούλε τόνισε ότι θα ταξιδέψει στη χώρα προκειμένου να ξεκινήσει ο λεγόμενος «Διάλογος Υψηλού Επιπέδου για την Σύνδεση», που φαίνεται ως αντικατάσταση των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες και εμποδίζονται λόγω της διαμάχης με την Ελλάδα για την ονομασία.
Παρόλο που η πΓΔΜ κατέστη υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ το 2005, εδώ και 7 χρόνια δεν μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις λόγω της σύγκρουσης με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας.
Απαντώντας στην πρόταση ευρωβουλευτών να αναλάβει η ΕΕ ηγετική πρωτοβουλία στην επίλυση της διαμάχης, κάτι που σήμερα γίνεται με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ο Φούλε τόνισε ότι αυτό είναι πιθανό, μόνο εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.
Κάποιοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ισχυρίζονται ότι η αποτυχία του Συμβουλίου να θέσει ημερομηνία προκαλεί «θεμιτή απογοήτευση και δυσαρέσκεια» στην κοινή γνώμη. «Πρόκειται για μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει αν ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», είπε ο βρετανός σοσιαλιστής εισηγητής Richard Howitt.
Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν μια σειρά ανησυχιών αναφορικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης των Σκοπίων, και συγκεκριμένα την προσπάθεια να οικειοποιηθεί την αρχαία ιστορία εις βάρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς «που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσει νέες εσωτερικές προστριβές».
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα Σκόπια να συνεργαστούν με την Βουλγαρία «με στόχο τη δημιουργία μιας αντικειμενικής, βασισμένης σε γεγονότα ερμηνεία της ιστορίας». Η Σόφια κατηγορεί τα Σκόπια για διαστρέβλωση της ιστορίας για εθνικιστικούς σκοπούς, καθώς και για κλοπή ένδοξων επεισοδίων της ιστορίας της.
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος τόνισε για το θέμα της ΠΓΔΜ:
«Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή. Ένα τμήμα της, το μεγαλύτερο, ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Ένα άλλο στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ένα τρίτο στην Βουλγαρία. Υπάρχουν λοιπόν σε μια περιοχή τρία κράτη και τρεις λαοί. Ο ένας όμως διεκδικεί το μονοπώλιο και του ονόματος και της γλώσσας και της ιστορίας της. Φταίνε λοιπόν οι δύο που δεν τον αναγνωρίζουν ή εκείνος που επιδιώκει μονοπώλια;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου