ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ο Τομέας Παιδείας και Πολιτισμού ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρατηρεί μεθοδεύσεις στο ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων για την Εθνική Ελληνική μειονότητα. Παραβίαση των προθεσμιών που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την έκδοσή τους για το σχολικό έτος 2012-2013
Κοινοποιούμε την ανησυχία που εκφράζει ο Τομέας Παιδείας και Πολιτισμού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σχετικά με την ηθελημένη ολιγωρία που εκ νέου εκδηλώνεται από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Αλβανικής Κυβέρνησης σε ότι αφορά την έκδοση των σχολικών εγχειριδίων. Ο λόγος για όλα τα βιβλία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ειδικά σε ότι αφορά όλους τους τίτλους του Δημοτικού και όσα αφορούν στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία σε όλο τον κύκλο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Η ανησυχία εστιάζεται ειδικά στο γεγονός ότι στον κατάλογο του ALTERTEKST, που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου και που περιλαμβάνει όλους τους τίτλους των σχολικών βιβλίων του Δημοτικού, ώστε να...
γίνει η επιλογή και η παραγγελία από τα σχολεία, απουσιάζουν οι αντίστοιχοι τίτλοι για τα σχολεία της Ε.Ε.Μειονότητας, τίτλοι οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί του λάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει ανωμαλίες στη διαδικασία εκτύπωσης αυτών των βιβλίων και ενδεχομένως το Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, όλοι οι μαθητές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να μην έχουν βιβλία.
Ο Τομέας Παιδείας και Πολιτισμού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επίσης είναι ενήμερο σεναρίων που σκηνοθετούνται κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας με σκοπό την κερδοσκοπία ακριβώς μέσα από την αδιαφάνεια και τα προσκόμματα στη διαδικασία αυτή της προετοιμασίας των σχολικών βιβλίων. Εάν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, δεν έχουν άλλο στόχο παρά την αισχροκέρδεια που εκκολάπτει κυβερνητικό στέλεχος δια της οδού εκτοπισμού απ’ την αγορά υφιστάμενου εκδοτικού οίκου με μακρά πείρα σ’ αυτόν τον τομέα και που κατέχει σήμερα την νόμιμη άδεια κυκλοφορίας αυτών των βιβλίων.
Για τους ειδικούς περί της Παιδείας της ΕΕΜ είναι ξεκάθαρο ότι χρόνο με το χρόνο και παρά τις έγκαιρες αντιδράσεις τόσο του εκπαιδευτικού προσωπικού της όσο και τις δημόσιες καταγγελίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, άλλη μια χρονιά τα πράγματα θα είναι απροετοίμαστα και οι λύσεις θα είναι εφήμερες. Υπάρχουν όλες οι δυνάμεις και δυνατότητες ώστε να υπάρξει περισσότερη φροντίδα τόσο για την κατάρτιση των προγραμμάτων και εγχειριδίων όσο και συνολικά για την αναβάθμιση της Παιδείας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Προς τούτο όμως χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμός προς αποφυγή θλιβερών φαινομένων που εκθέτουν την πολιτεία πολύπλευρα.
Άγ. Σαράντα, στις 15.03.2012
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου