Με αφορμή σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, για τις τουρκικές απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Stefan Fule, εξ ονόματος της Επιτροπής παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2011.
Σε αυτά, εκφράζεται σοβαρή ανησυχία όσον αφορά τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές και ζητείται πλήρης σεβασμός του ρόλου της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ε.Ε., προβλεπόμενο στη Συνθήκη.
Χθες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών, για τα ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για την κυπριακή προεδρία και τον ρόλο τους στην επιτυχία της, είπε τα εξής:
«Η προεδρία του Συμβουλίου απαιτεί να είσαι ακέραιος και αμερόληπτος στον τρόπο που λαμβάνεις αποφάσεις ή που συμβάλλεις στη λήψη αποφάσεων. Τώρα υπάρχει μόνιμος Πρόεδρος (του Συμβουλίου) για συγκεκριμένη θητεία και η εκ περιτροπής προεδρία (των χωρών μελών) διαδραματίζει ρόλο βοηθητικό...
και αναλαμβάνει το πρακτικό βάρος των συναντήσεων, των Συμβουλίων και άλλων δραστηριοτήτων.
και αναλαμβάνει το πρακτικό βάρος των συναντήσεων, των Συμβουλίων και άλλων δραστηριοτήτων.
Αυτόν τον ρόλο θα διαδραματίσουμε, κατά συνέπειαν, με βάση τις αποφάσεις, και πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να κινηθούμε, ώστε ο ρόλος αυτός από δικής μας πλευράς να διαδραματιστεί όσο γίνεται με μεγαλύτερη επιτυχία. Οι καλοθελητές είναι πολλοί, εκείνοι που περιμένουν να μεροληπτήσουμε εναντίον της Τουρκίας, για παράδειγμα, και να επικεντρωθούμε στην προβολή εθνικών θέσεων.
Υπήρξαν τέτοιες κουβέντες και τέτοιοι ψίθυροι και σε Συμβούλιο τόνισα με έμφαση ότι η Κύπρος θα ασκήσει Ευρωπαϊκή Προεδρία και όχι απλώς Κυπριακή Προεδρία. Θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα που έχει μπροστά της και έχει να επιλύσει η Ένωση».
Η Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και την παρούσα Κυβέρνηση. Δεν νομίζουμε να υπάρχει πολίτης που να μη θέλει να επιτύχει η Κύπρος και να εκπέμψει μιαν εικόνα σοβαρότητας, αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, που θα αποφέρει στον τόπο πολλαπλά οφέλη. Σε πρόσφατο άρθρο του («Σ», 25/2/2012), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γ. Βασιλείου, αναλύει εν εκτάσει τον ρόλο και το έργο που η Κυπριακή Προεδρία μπορεί να φέρει σε πέρας.
Επισημαίνει ότι οι 26 εταίροι μας αναμένεται να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο και, αντίστροφα, οι Κύπριοι να εξοικειωθούν περισσότερο με την λειτουργία και τους θεσμούς της Ένωσης. Δημοσκοπήσεις της Ε.Ε. καταδεικνύουν ότι οι Κύπριοι είναι από τους πρώτους που έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Σε ποιους τομείς η Κύπρος μπορεί ν' αναλάβει πρωτοβουλίες και να παίξει μεγαλύτερο ρόλο;
Ο Γ. Βασιλείου απαριθμεί τους εξής στόχους: Συμβολή στην επίλυση πολλών εκκρεμούντων προβλημάτων για την αγροτική πολιτική και την ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Ολοκλήρωση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Προώθηση ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε. Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο Γ. Βασιλείου δεν αγνοεί ότι η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. στην έρευνα και στην καινοτομία όπως και στην επιχειρηματικότητα. Τούτων λεχθέντων, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα προβλήματα που η Τουρκία ήδη παρεμβάλλει σε μια ομαλή Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε.
Η άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που η Λευκωσία, από το 2003-2004 και εντεύθεν, δεν αντιμετώπισε όσο έπρεπε αποφασιστικά, ιδιαίτερα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή δυναμική της. Οι πλαδαρές αντιδράσεις της Επιτροπής δεν αντανακλούν την αλληλεγγύη που πρέπει να λειτουργεί μεταξύ των μελών της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου