Θωμάς Θεολόγης-*-*-Ζαλισμένος από όσα διαβάζω στον τύπο ή παρακολουθώ στην τηλεόραση για εκμαυλισμένους εθνάρχες,μπαϊλντισμένος από τη σπατάλη των μαρμάρων για τους ανδριάντες κομπάρσων ευεργετών και ηρώων, απογοητευμένος από την κατάντια ενός λαού που από το θρόνο της δόξας κατέληξε στο ισόγειο, με πόνο ψυχής γράφω αυτές τις γραμμές, με την ελπίδα ότι θα ανακοπεί η πορεία μας προς το πουθενά! …..
Τον Κοσμά τον Αιτωλό τον παρουσιάζουν ως καλόγερο και ιερομόναχο. Δεν ήταν ούτε τό ’να, ούτε τ’ άλλο ,αλλά ήταν ένας σπουδαίος χ ε ι ρ ο υ ρ γ ό ς, αφού πέτυχε να μεταμοσχεύσει την ελληνική συνείδηση στους «Ρωμιούς»! Βλέπετε, από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, το ιερατείο βάλθηκε να…. τυφλώσει το λαό, για να τον εκμεταλλεύεται κατά τη βούλησή του! Αφού κατέστρεψαν περίτεχνα μνημεία και σοφά βιβλία, προχώρησαν στην εξάλειψη του ονόματος « ΕΛΛΗΝ», ταυτίζοντάς το με το «ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗΣ»! Μ’ αυτόν τον τρόπο τραυμάτισαν πισώπλατα... τον ελληνικό πολιτισμό! Έτσι οι πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να γίνουν «λαθρομετανάστες» και στεγάστηκαν κάτω από το «ΡΩΜΙΟΣ» που έγινε το καινούργιο τους όνομα !……
Ίσως, όμως, διερωτηθείτε, πού τη βρήκε την ελληνική συνείδηση ο Κοσμάς ο Αιτωλός και τη μεταμόσχευσε σε χιλιάδες λαού. Η απάντηση βρίσκεται σε μία από τις πολλές αλήθειες που οι επιτήδειοι απέκρυψαν από το λαό :
Η ευλογημένη περιοχή των Αγράφων, που μέχρι τον 8ο αιώνα λεγόταν Δολοπία, δεν είχε υποκύψει στους Ρωμαίους, ούτε τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου αναγνώρισε. Όταν, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, κατέσφαξαν τους εξάρχους που εισήλθαν στ’ Άγραφα απροσκάλεστοι- προφανώς για ν’ αμφισβητήσουν την αυτονομία τους,- ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Ε΄(718-775) ουδέν έπραξε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας !
Προσέτι να μην ξεχνούμε πώς τ’ Άγραφα παρέμειναν ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως, εξ’ άλλου, προβλέπεται ρητά από τη συνθήκη του Ταμασίου που οι Οθωμανοί υποχρεώθηκαν να υπογράψουν στις 10 Μαΐου 1525. Να γιατί οι Αγραφιώτες δεν χρειάστηκε να σκεπαστούν με τη βελέντζα των Ρωμιών !….
Περίτρανη απόδειξη της ελληνοφροσύνης των Αγραφιωτών αποτελεί η Σχολή των Αγράφων, γνωστή και με το όνομα Σχολή της Γούβας, καθώς και ως Ελληνομουσείο Αγράφων. Αναφερόμαστε, βέβαια, στο Πανεπιστήμιο που λειτούργησε στα Βραγγιανά τον 17ο και 18ο αιώνα . Σ’ αυτό φοίτησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός τη δεκαετία του 1730, με Σχολάρχη τον αδελφό του Χρύσανθο. Μετά την αποφοίτησή του, εφοδιασμένος με πλεόνασμα ελληνικής συνειδήσεως, άρχισε τις μεταμοσχεύσεις σε Θεσσαλία- Αιτωλοακαρνανία-Ήπειρο, με ά ρ ι σ τ α αποτελέσματα! Αυτό δεν το πέτυχε κτίζοντας εκκλησίες, αλλά ανεγείροντας σχολεία ( συχνά χρησιμοποιώντας οικοδομικά υλικά εκκλησιών, όπου αυτές πλεόναζαν , όπως , π.χ., στη Χειμάρρα).
Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά τους «΄Hρωες του Πολυτεχνείου», τους φυγόστρατους που αναρριχήθηκαν σε ύπατα αξιώματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, τους «ΑΓΡΟΤΕΣ» που εισπράττουν συντάξεις Ο.Γ.Α. κι ας μην ξέρουν να ξεχωρίσουν μια ελιά από μια ιτιά, καθώς και τα παλληκάρια της Εθνικής Αντίστασης, παραβλέποντας το γεγονός ότι πολλά απ’ αυτά φορούσαν ακόμα παννούλες τη δεκαετία του ’40!….
Πόσοι από μας γνωρίζουν ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός Μ Ο Ν Ο Σ, χωρίς υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, έκτισε 210 σχολεία; Να γιατί φτάσαμε στον πάτο κι αν δεν αλλάξουμε πορεία επειγόντως, θα κατρακυλήσουμε και στον απόπατο!…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου