Σελίδες

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Θύελλα για το βραβείο στον Ερντογάν



Ο κ. Ερντογάν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία για να τιμήσει τους 12 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, όταν έπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, στο Αφγανιστάν.

Πιθανότατα ο κ. Ερντογάν να αναζητούσε μια αφορμή για να μην πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, γιατί στη Γερμανία τον περίμεναν εξοργισμένοι Αλεβήδες και Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για την τιμητική διάκριση που επεφύλασσαν στον Τούρκο πρωθυπουργό οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. 
Κάθε χρόνο απονέμουν το βραβείο του «παγκόσμιου ηγέτη» σε κάποιον πολιτικό που... συνέβαλε στην ειρήνη και τη  δημοκρατία.  

Το βραβείο Steger Award που απονέμεται στη μνήμη των ανθρακωρύχων της  περιοχής θα δοθεί φέτος στον κ. Ερντογάν. Μόλις ανακοινώθηκε το όνομα του τιμώμενου ξέσπασε θύελλα μεταξύ των Αλεβήδων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερμανία. 

Χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τιμητική διάκριση του κ. Ερντογάν για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στη χώρα του.  Η απόφαση, κατά την άποψη τους, αποτελεί χαστούκι για τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία. 

Ανεξάρτητα από όλα αυτά ο θάνατος των στρατιωτών γεννά πολλά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στο μακρινό Αφγανιστάν και ποιος ο λόγος παραμονής των ξένων δυνάμεων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή. 

Μια απάντηση στα ερωτηματικά αυτά μας δίνει ο δημοσιογράφος της Χουριέτ κ. Γιλμάζ Οζντίλ , ο οποίος στην τακτική του στήλη γράφει: 

«Καρζάι… Αμερικανός πολίτης. Εργαζόταν σε πετρελαϊκή εταιρία. Η εταιρία ήταν αμερικάνικη. Η σύζυγός του είναι δήθεν η πρώτη κυρία του Αφγανιστάν. Ζει στο Πακιστάν. Το ίδιο και ο γιος του. Ο ένας αδελφός του έχει εστιατόριο στην Ουάσιγκτον. Ο άλλος στο Σικάγο. Ο αδελφός της γυναίκας του έχει κατάστημα επίπλων στη Βιρτζίνια Και τα ανίψια του ζουν στην Καλιφόρνια.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι ο ένας αδελφός του παίρνει μισθό από τη CIA. Ένας άλλος αδελφός του είναι βαρόνος ναρκωτικών. Η αδελφή του έχει εστιατόριο στη Μασαχουσέτη. Σχημάτισε κυβέρνηση και 12 υπουργοί του είναι αμερικανοί πολίτες.

Για παράδειγμα το πτυχίο του υπουργού δικαιοσύνης είναι από τη Νεμπράσκα. Του υπουργού οικονομικών από τον Καναδά. Του υπουργού εμπορίου από το Ιλλινόις. Του υπουργού παιδείας από την Αλαμπάμα. Του υπουργού Γεωργίας από την Ομάχα. 

Κάποτε κατά λάθος ο Ετζεβίτ τον αποκάλεσε «γενικό διευθυντή του Αφγανιστάν», μάλλον είχε δίκαιο.

Επίσημα εισπράττει μόνο 525$ μισθό. Η Daily Telegraph με πηχυαίους τίτλους έγραψε ότι είναι βασιλιάς ακινήτων στο Ντουμπάι. Η ακίνητη περιουσία του ανέρχεται σε 90 εκ. στερλίνες. Μόνο στο Νησί των Φοινίκων έχει 12 βίλες. 

Από αυτό το Αφγανιστάν αποσύρονται οι Αμερικανοί στρατιώτες. Φεύγουν οι Βρετανοί, φεύγουν   οι Γερμανοί, φεύγουν οι Γάλλοι, φεύγουν οι Ισπανοί. Οι Τούρκοι πετούν! Τα παιδιά μας σκοτώνονται. Με όλο το σεβασμό στη μνήμη των παιδιών μας… Εκείνος είναι ο Καρζάι. Κι εμείς οι ικέτες…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παγκόσμιος τοκογλύφος κ. Σόρος δηλώνει ότι το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Τουρκίας είναι ο στρατός της. Αλλά και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ  Ντάλλες, όταν έστελνε Τούρκους στρατιώτες στην Κορέα έλεγε «μου στοιχίζουν μόνο 23 σέντς». 

Επειδή το «φθηνό κρέας» δεν αφορά μόνο τους Τούρκους, αλλά και εμάς, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφθούμε τη συμμετοχή μας στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν;  Για ποια ιδανικά και για την προστασία ποιών βρίσκονται τα παιδιά μας στο Αφγανιστάν; Μήπως θα πρέπει λόγω κρίσης να ζητήσουμε την επιστροφή τους; Αρκετά πληρώσαμε μέχρι τώρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα άλλων…»

  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: