Σελίδες

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ενέσεις αισιοδοξίας στον δρόμο για τις εκλογές Καμπανάκι από τον Mr. Pimco


Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, οι ενέσεις αισιοδοξίας παίρνουν και δίνουν. 

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ευτυχής πως η ψυχή του ΠΑΣΟΚ παραμένει ζωντανή και αφήνει να διαρρεύσει πως θα βρεθεί κάποια λύση για τους ιδιώτες ομολογιούχους – προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών - ο κ. Παπαδήμος διαβεβαιώνει πως θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μετά δύο χρόνια και ο κ. Ράιχενμπαχ βλέπει... θεαματική πρόοδο. 

Μαύρα τα βλέπει μόνο ο επικεφαλής της Pimco, παρομοιάζοντας το δεύτερο δάνειο ως «γέφυρα που χτίστηκε στο πουθενά». 

Μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που αποχαιρέτισε χθες μετά πολλών επαίνων τον πιο στενό του συνεργάτη, τον κ. Βενιζέλο, δήλωσε πεπεισμένος πως η Ελλάδα έχει διανύσει περισσότερη από τη μισή διαδρομή για την οικονομική ανάκαμψη, προσθέτοντας πως «θα επιτευχθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια» και εκτιμώντας ότι μια «μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία» Ελλήνων είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, παρά τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας. 

Σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αποφύγει μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην άκρη τις διαφορές για την εφαρμογή διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. 

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή ήταν η τελευταία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ ενόψει των εκλογών εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί. 

«Αυτή είναι η βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τα πολιτικά κόμματα. 

Ο κ. Παπαδήμος παραδέχεται πάντως πως η χώρα ίσως χρειαστεί επιπρόσθετη διεθνή βοήθεια αν δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές μέχρι το 2015, ενώ παράλληλα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρξει επαρκής στήριξη στο πρόσωπο κάποιου άλλου υποψηφίου. 

Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, που μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt είπε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τον προϋπολογισμό της, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εξάντλησε την αντοχή των πολιτών της σε ό,τι αφορά τα μέτρα λιτότητας. 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ράιχενμπαχ διαπίστωσε «για πρώτη φορά μπορεί να υπάρχει συνολική εικόνα για τις δαπάνες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο». 

Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές περιορίστηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους και φέτος δεν θα έχουν την ίδια δυναμική με πέρυσι, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με την καλύτερη χρηματοδότηση των εξαγωγέων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. 

Τέλος, προχώρησε σε προβλέψεις και επί των πολιτικών εξελίξεων, λέγοντας ότι βλέπει σημαντική πιθανότητα να συνεχίσουν ηγούνται της χώρας τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. 

Μοναδικός απαισιόδοξος, ο Μοχάμεντ Εριάν, επικεφαλής της Pimco του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου ομολόγων παγκοσμίως, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι «το ελληνικό πακέτο σύντομα θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη», καθώς «οι γέφυρες που χτίζονται στο πουθενά, κάποια στιγμή καταρρέουν»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: