Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ένα πραγματικά "παν-Βορειοηπειρωτικό" αντάμωμα (φωτογραφίες)


Κατάμεστο το γήπεδο του Σπόρτινγκ!!

Στο Γήπεδο του Σπόρτιγκ πραγματοποιήθηκε χθες το Βορειοηπειρωτικό αντάμωμα που διοργάνωσε η Ομόνοια. Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική παρότι οι διοργανωτές περίμεναν να γεμίσει ασφυκτικά το 1000-ων θέσεων γήπεδο. Τα χορευτικά και πολυφωνικά συγκροτήματα ομόρφυναν τις κερκίδες και την πίστα με τις πολύχρωμες στολές τους. Το πολυπληθέστατο χορευτικό παιδικό της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών έκλεψε την παράσταση με τους χορούς του, το λάβαρο και το σύνθημα που ανάρτησε στο τέλος, ενώ ο μικρός κλαρινίστας και η μικρούλα με την συγκινητική απαγγελία της από το παιδικό χορευτικό της Αχαΐας, απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα.

Οι πολιτικοί, καλεσμένοι και οι έπαρχοι κάθισαν στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο στην πίστα του γηπέδου, προς αποφυγήν τυχόν επεισοδίων.
Όλα κύλησαν ομαλά, ο κόσμος ήρθε να απολαύσει χορούς και τραγούδια κι αυτό φάνηκε την...
ώρα που μιλούσαν οι πολιτικοί. Οι πιο πολλοί συζητούσαν και περίμεναν να ξεκινήσουν τα χορευτικά.

Η έναρξη έγινε από το Βασίλη Μπολάνο – Πρόεδρο ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο οποίος έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή της οργάνωσης από την ίδρυση της μέχρι σήμερα τονίζοντας μερικά σημεία από τον αγώνα και την προσπάθεια που έκανε η ΟΜΟΝΟΙΑ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάληψη πρωτοβουλίας της ΟΜΟΝΟΙΑς για απογραφή των Βορειοηπειρωτών τον Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο.
Η διαδικασία θα  γίνει με  σύγχρονες στατιστικές μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, ούτως ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη φερεγγυότητα.

Το εγχείρημα αυτό, είπε ο κ. Μπολάνος, δεν είναι καθόλου εύκολο έχει όμως ζωτική σημασία για την προοπτική των εξελίξεων στην πολιτική κατοχύρωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στα πάτρια εδάφη. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όλους να απογραφείτε.

Ο κ. Ντούλες αφού πρώτα ευχαρίστησε τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους σε αυτό το αντάμωμα, τόνισε ότι στα 21 χρόνια λειτουργίας της η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει κάνει και λάθη και τώρα τελευταία κάνει βήματα βελτίωσης στρέφοντας πιο πολύ στις ρίζες και στον πολιτισμό.

Στην Αλβανία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τους Αλβανούς είναι πολλά όπως η δημογραφική αλλοίωση, η έξαρση εθνικισμού, η καταπάτηση δικαιωμάτων, όμως όλα αυτά τα χρόνια και τώρα δείχνομε αποφασιστικότητα, δίνουμε τη μάχη μας για επιβίωση.
Τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι πολλά, η Αλβανία φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όσο το αλβανικό κράτος βάλλει κατά των αξιών, η δικαιοσύνη συνέχει διολισθαίνει τότε δεν θα μπορεί να προχωρήσει. Κι εμείς συμφωνούμε, λέμε Ναι η Αλβανία να μπει στην Ευρώπη, αλλά πρώτα πρέπει να σεβαστεί τον πολιτισμό μας, τα δικαιώματά μας, τις αξίες μας.

Εμείς δεν πρέπει να σκύβουμε, αλλά να υψώσουμε το κεφάλι μας ψηλά, είτε ζούμε στην Αλβανία, είτε ζούμε στην Ελλάδα. Προβλήματα πολλά έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα, πολλές δυσκολίες συναντάμε ξεκινώντας από τις συντάξεις του ΟΓΑ ,στην απόδοση ελληνικής ιθαγενείας, αλλά και στην καθημερινότητά μας.
Σας καλώ λοιπόν να είστε ενεργοί πολίτες, να μπείτε στα κόμματα και να διεκδικήσετε μέσα από αυτά με κριτήριο ψήφου όμως τη Βόρεια Ήπειρο.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος χειροκροτήθηκε, τόνισε ότι σήμερα πρέπει να στείλουμε μήνυμα στα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι αγωνιζόμαστε για αυτούς και στην Αλβανία, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών για να στηρίξουμε την ένταξή της στην Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε εκδήλωση Βορειοηπειρωτών τα τελευταία χρόνια κα Μαρία  Δημητρακοπούλου, αποδοκιμάστηκε έντονα και γιουχαρίστηκε όταν προσφώνησε το όνομα του κ. Παπανδρέου. Για άλλη μια φορά είπε ακριβώς τα ίδια που λέει σε κάθε εκδήλωση, μεταφέροντας τις ευχές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους βορειοηπειρώτες.
Τόσα χρόνια κι ακόμα να μάθει ότι η ιδιαίτερη μας πατρίδα είναι η Βόρειος Ήπειρος κι όχι η Αλβανία όπως σήμερα χαρακτηριστικά είπε. Το γιουχάισμα συνεχίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της ομιλίας της.
Τα περισσότερα χειροκροτήματα έλαβε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ κ. Απόστολος Μπαμίχας ο οποίος άγγιξε τις καρδιές των Βορειοηπειρωτών λέγοντας ότι κι αυτός είναι απόγονος του Ευάγγελου Ζάππα κι ότι αν υπάρχει σήμερα η Ελλάδα σαν κράτος το οφείλει στους Βορειοηπειρώτες Εθνικούς μας ευεργέτες. Γι αυτό σήμερα όλοι μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Στην συνέχεια διαβάστηκαν χαιρετισμοί  του Δημήτρη Δόλλη, Υφυπουργού Εξωτερικών, του Νίκου Κωστόπουλου υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Β’ Αθήνας, Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης Ανδρέα, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με την είδηση  ότι ανοίγουν οι πόρτες για  τους  Βορειοηπειρωτικούς συλλόγους να μπορούν να γίνουν μέλη της Πανηπειρωτικής.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο  Άδωνις Γεωργιάδης, βουλευτής ΝΔ, Αθανάσιος Πλεύρης, βουλευτής ΛΑΟΣ, Λάμπρος Μήχας βουλευτής Πασόκ, Τάνια Ιακωβίδου, πολιτευτής ΝΔ, Μπάμπης Καραθάνος , πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Χρήστος Γιάνναρης  Γραμματέας στη Γραμματεία Παλιννοστούντων ΝΔ.
Γονείς ήρθαν να δουν τα παιδιά τους, συγγενείς και φίλοι να βιντεοσκοπίσουν και να φωτογραφίσουν και όλοι να ξαναζήσουν τους χορούς όπως γίνονταν στα χωριά τους, να ξαναθυμηθούν την παράδοσή μας.


Εκτός από τα Βορειοηπειρωτικά και Ηπειρωτικά χορευτικά, είδαμε και ποντιακό και κρητικό χορευτικό. Πλημμύρισε το γήπεδο από τους ήχους της ποντιακής λύρας, του νταουλιού, του ντέφι και του κλαρίνου .
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πρεπει να νιωθει ικανοποιημένη από τη σημερινή εκδήλωση, όσο αναφορά τα μηνύματα που θέλησε να περάσει είτε στους έλληνες πολιτικούς, είτε στους Βορειοηπειρώτες.
Κάτα πόσο όμως οι Βορειοηπειρώτες σήμερα κατάλαβαν ότι η εκδήλωση αυτή δεν ήταν μια παρόμοια κοπή πίτας Ηπειρώτη όπως στο ΣΕΦ, αλλά μια εκδήλωση για την απογραφή που επρόκειται να γίνει είναι αλλου παπά Ευαγγέλιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ο Ντούλες κατάλαβε ότι αν θέλει από δω και πέρα να κερδίσει τους Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να βασιστεί στην παράδοση, να αντλήσει δύναμη από τη βάση, να γίνει πιο λαϊκός και να πετάξει τα κυάλια με τα οποία τόσα χρόνια κοίταζε τους ψηφοφόρους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: