Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τουρκικά παιχνίδια με τα Πατριαρχεία, αυτοκριτική ή…


Η Τουρκία αναλαμβάνει δράση για να επανέλθουν στο έδαφος της το Πατριαρχείο Αντιοχείας και η καθολική επισκοπή του Λιβάνου. Αν και η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως εντασσόμενη στην προσπάθεια ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την παράλληλη απόδειξη στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Τουρκία έχει κάνει την αυτοκριτική της, καλό θα είναι να κρατάμε «μικρό καλάθι»…
Το 1933 το Πατριαρχείο Αντιοχείας διώχθηκε από την έδρα του, η οποία πέρασε υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, μαζί με την επαρχία της Αλεξανδρέττας. Το συγκεκριμένο πρεσβυγενές πατριαρχείο, από τα τέλη του 18ου αιώνα, έχει περάσει υπό τον έλεγχο των Σύρων ορθοδόξων, αν και τιμητικά φέρει τον τίτλο «Οικουμενικό». Μαζί με το ορθόδοξο πατριαρχείο οι Τούρκοι...
είχαν καταδιώξει και τους Ασσύριους καθολικούς χριστιανούς και τον Πατριάρχη τους. Τώρα όμως οι Τούρκοι ζητούν την επιστροφή των δύο εκκλησιαστικών φορέων στο τουρκικό έδαφος, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο Ασσύριος καθολικός Χωροεπίσκοπος Βηρυτού, Γιουσούφ Σαγκ.
«Δεν είμαστε κατά της επιστροφής των Πατριαρχείων, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας βάσιμος λόγος. Θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να μας δώσει πίσω το ιστορικό οίκημα του Πατριαρχείου, ώστε το Πατριαρχείο να επιστρέψει στην Τουρκία». Ο Χωροεπίσκοπος δήλωσε επίσης ότι έθεσε το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νατβούτογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπαγκίς, ζητώντας τους να τηρηθούν η συμφωνία του 1990, που πρόβλεπε παραχώρηση οικήματος στο Ασσυριακό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία έφερε την υπογραφή του Τούρκου πρωθυπουργού Ετσεβίτ, αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ από την Τουρκία. «Με έναν νομοθέτημα μας πήραν το κτήριο. Από τότε περιμένουμε ακόμα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κοινότητά μας ζήτησε άδεια να λειτουργήσει μια εκκλησίας μας, αλλά δεν την έλαβε. Δεν αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά τα προβλήματα αυτά πρέπει να λυθούν άμεσα», είπε ο Σαγκ.
Και συνέχισε: «Το ιστορικό ορθόδοξο Πατριαρχείο της Συρίας (Αντιοχείας) φέρει τον τίτλο οικουμενικό, όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με έδρα το Φανάρι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο τίτλος αυτός ενοχλεί την Τουρκία. Αυτό θα έπρεπε να σας ευχαριστεί και όχι να σας ενοχλεί. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο Πατριαρχεία, του Φαναρίου και της Αντιόχειας είναι οικουμενικά, ότι και να λέτε», κατέληξε.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόσφατα, είχε σειρά επαφών με τους θρησκευτικούς ηγέτες των εν Τουρκία μειονοτήτων. «Είτε η κίνηση αυτή έχει κίνητρα πολιτικά, λόγω Αραβικής Άνοιξης, ή οφείλεται στις καλές του προθέσεις, είτε έχει σχέση με ενδεχόμενο κύμα προσφύγων προς αυτή, εμείς ζητά με πρώτα την επίλυση των προβλημάτων μας, κατέληξε ο Σαγκ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: