Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Τουρκική Οργάνωση καλεί την Κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία κατά Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων

Επιμέλεια Δρ. Βασιλείου Θ. Μεϊχανετσίδη
με πληροφορίες από το Ασσυριακό Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΙΝΑ


Η Οργάνωση Κιρκασσίων και Λαζών Τουρκίας, ΟΚΛΤ (Organization of Circassians and Lazes of Turkey, OCLT) σε αναφορά, που εξέδωσε καλεί την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σχετική αναφορά κατατέθηκε σε Συνέδριο της ΟΚΛΤ σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Οργάνωση καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τα ιστορικά γεγονότα περί τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να απολογηθεί για τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, καθώς επίσης και για τις εκτοπίσεις των Κιρκασσίων το 1922 και τις σφαγές της...
Θράκης το 1934, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Ασσυριακού Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΙΝΑ.

Η σημαντική αυτή έκκληση, προερχόμενη μάλιστα από Τουρκική Οργάνωση, προστίθεται σε σειρά παρομοίων εκκλήσεων - μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο Ψήφισμα-Δήλωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης - οι οποίες καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει επιτέλους τις διαπραχθείσες στα εδάφη της Γενοκτονίες και να απολογηθεί για τα θύματα, τις καταστροφές, αλλά και την οδύνη και το τραύμα, που αυτές προκάλεσαν στους επιζώντες και στους απογόνους τους.

Εκτιμάται ότι η αναγνώριση και αποδοχή από πλευράς της Τουρκίας του τραγικού παρελθόντος της και η συμφιλίωση με αυτό θα αποτελέσουν εχέγγυο για τη διασφάλιση ενός καλύτερου και ασφαλέστερου μέλλοντος για τις εναπομείνασες μειονότητες της Τουρκίας και τους λαούς της περιοχής, αλλά και ένδειξη ότι η χώρα αυτή ανήκει στην οικογένεια των πολιτισμένων κρατών, τα οποία αναγνωρίζουν τα εγκλήματά τους, απολογούνται και επανορθώνουν γι' αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα διάφορες Οργανώσεις Ασσυρίων και Ελλήνων της Διασποράς και Επιστήμονες-Μέλη της Διεθνούς Ένωσης Γενοτκονολόγων IAGS απέστειλαν επιστολή-έκκληση αναγνώρισης της Γενοκτονίας κατά Ασσυρίων/Αραμέων και Ελλήνων προς το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, την Κνεσσέτ, ενώπιον της οποίας έχει τεθεί προς εξέταση η επίσημη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η επιστολή-έκκληση ζητά από την Κνεσσέτ να συμπεριλάβει στο υπό εξέταση Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ιστορική αναδρομή

Ως γνωστόν, κατά την τελευταία ιστορική περίοδο της οθωμανικής τουρκικής αυτοκρατορίας (1913-1923), η σουλτανική Κυβέρνηση – κατόπιν γερμανικής κυβερνητικής προτροπής και τεχνοκρατικής αρωγής υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών – εφήρμοσε συγκεκριμένο Σχέδιο Γενοκτονίας κατά του συνόλου των Χριστιανικών πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων, των Ασσυρίων/Αραμέων και των Ελλήνων/Ρωμιών. Το Σχέδιο αυτό συνέχισε και ολοκλήρωσε η μετά-οθωμανική Εθνικιστική Κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ Πασά (“Ατατούρκ”) με αποτέλεσμα το συνολικό εξανδραποδισμό και το Ολοκαύτωμα των προαναφερθέντων γηγενών Χριστιανικών ιστορικών λαών της Εγγύς Ανατολίας.

Τα γεγονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων της λεγομένης μείζονος Αρμενίας και της ιστορικής κοιτίδας των Ασσυρίων/Αραμέων, αλλά και κατά των Ελλήνων/Ρωμιών του Πόντου και της Ιωνίας αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη διαδικασία αυτή εξολόθρευσης, ενώ η απαρχή τους εντοπίζεται στις γενοκτονικές διώξεις κατά των Ελλήνων/Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης και της Ιωνίας το 1913-1914 με πρώτο αποκορύφωμα τα γενοκτονικά γενονότα κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων/Αραμέων το 1915.

Υπολογίζεται πως ως αποτέλεσμα του τουρκικού αυτού σχεδίου άνω του 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων, 1 εκατομμυρίου Ελλήνων/Ρωμιών και 750.000 Ασσυρίων/Αραμέων απώλεσαν τη ζωή τους και περίπου ίσος αριθμός από επιζήσαντες εξαναγκάσθηκε σε βίαια εξορία από τις από χιλιετιών ιστορικές τους κοιτίδες και υποχρεωτική μετεγκατάσταση στην Ελλάδα ή μετανάστευση στη Δυτική Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.

Το Ολοκαύτωμα αυτό των Χριστιανικών Λαών της Τουρκίας αποτελεί την πρώτη χρονικά – αυτού του μεγέθους – Γενοκτονία του 20ου αιώνα, και θεωρείται πρόδρομος και εμπνευστής του Ναζιστικού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άλλων παρομοίων Γενοκτονιών.

 Theophilos Kotsidis

Δεν υπάρχουν σχόλια: