Σελίδες

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«Ανω Μακεδονία» τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ . Πρόταση με εναλλακτική ονομασία μελετά ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς


  Πρόταση για μεταβατική ονομασία ώστε να προσκληθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Σικάγου σκέφτεται να καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ επικεντρώνεται σε κάποια παραλλαγή του ονόματος «Ανω Μακεδονία». Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να Σκόπια να λάβουν το καθεστώς της προσκληθείσης χώρας, με το οποίο ουσιαστικά συμμετέχουν σε όλες τις νατοϊκές δραστηριότητες. Στη συνέχεια οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κληθούν να εκμεταλλευθούν το διάστημα ώσπου να γίνουν τα Σκόπια πλήρες μέλος, για να επιλυθούν τα υπόλοιπα θέματα.

Ο κ. Νίμιτς μετέφερε την ιδέα αυτή κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και στις συνομιλίες του με τον κ. Στ. Δήμα. Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο φέρεται να υπήρξε επιφυλακτικός στη σκέψη αυτή, σημειώνοντας ότι η επίλυση της ονομασίας δεν μπορεί να γίνει με όρους σαλαμοποίησης. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πότε ακριβώς θα... μπορούσε να κατατεθεί μια τέτοια πρόταση, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται από το πολιτικό ημερολόγιο στην Ελλάδα. Επιπλέον, εκφράζονται αμφιβολίες για τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, αναμενόμενος νικητής των εκλογών.

Είναι σαφές ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 έχει προκαλέσει έντονη κινητικότητα. Τα Σκόπια θεωρούν ότι πρέπει να ενταχθούν στη Συμμαχία με την ονομασία FYROM.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ότι η επίλυση της ονομασίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη των Σκοπίων, σε διπλωματικούς κύκλους υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι όσο πλησιάζει η Σύνοδος του Σικάγου στις 20-21 Μαΐου ίσως υπάρξουν κινήσεις που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση το «κεκτημένο του Βουκουρεστίου». Χώρες όπως οι Τουρκία, Σλοβενία και Σλοβακία έχουν παρασκηνιακά αναφερθεί στην ανάγκη το ζήτημα να εξεταστεί υπό το φως της νέας πραγματικότητας. Κινητικότατοι εμφανίζονται οι Βρετανοί, ενώ ακόμη και οι Γερμανοί, παρά τα όσα είπε δημοσίως η Αγκελα Μέρκελ στη συνάντησή της με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, έχουν περάσει σαφή μηνύματα προς την Αθήνα να κλείσει το θέμα το συντομότερο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Σκόπια, ο Γκρούεφσκι φέρεται να μίλησε για κάποια προσωρινή λύση και στον κ. Λ. Παπαδήμο στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Στον σκοπιανό Τύπο υπήρξαν πρόσφατα αναφορές σε ονόματα όπως το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ερωτηθείς για το αν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας απάντησε ότι δεν έχει τίποτε να προσθέσει στις ανακοινώσεις «που έχουν γίνει από τα γραφεία των δύο πρωθυπουργών», αποφεύγοντας να απαντήσει αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: