Σελίδες

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Θεαματική αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch Εξακολουθεί όμως να θεωρεί πολύ μεγάλο τον κίνδυνο χρεοκοπίας.



Θεαματική αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά έξι βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Fitch. 
Κατατάσσει πλέον την Ελλάδα στην κατηγορία Β- από την κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας (RD).
Ο οίκος τονίζει μάλιστα ότι οι προοπτικές αξιολόγησης είναι σταθερές και ότι η ανταλλαγή του χρέους έχει βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους. 
Παράλληλα σημειώνει ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος να επανέλθουν οι δυσκολίες αποπληρωμής. 
Ο λόγος της αναβάθμισης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οίκος στον επίσημο ιστότοπό του, είναι...
η απόσυρση από μέρους της Fitch της αξιολόγησης των ομολόγων που διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο και ανταλλάχτηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες (PSI). Επομένως, η αναβάθμιση βασίζεται στην έκδοση των νέων ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο, και αντανακλούν την απομείωση του ομολογιακού χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τη Fitch, η ανταλλαγή ομολόγων ήταν μεν μη οικειοθελής, επέτρεψε όμως δε, λόγω της υψηλής συμμετοχής ομολογιούχων, τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μειώνοντας συνεπώς την πιθανότητα η Ελλάδα να έχει βραχυπρόθεσμα παρόμοια προβλήματα αποπληρωμής των οφειλών της.
Ο οίκος αξιολόγησης πάντως επισημαίνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί πολύ μεγάλο τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας εξαιτίας του σταθερά υψηλού χρέους, έστω και μετά το PSI, και των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: